Sanseveria   -   dirigent

Erik Demarbaix

Laat me beginnen met mijn muzikaal motto, een citaat van Edward Mörike:      'Wie voor de muziek kiest, heeft een hemels goed verworven'

'Hallelujah' van de Amerikaanse componist Randall Thompson was het allereerste koorwerk dat ik zong als koorknaap in het Antwerps Kathedraalkoor o.l.v. kapelmeester Jan Schrooten.  Een ervaring die de kiem heeft gelegd voor levenslang koorplezier!

Na het doorlopen van de muziekacademie te Mortsel mocht ik aan het Muziekconservatorium te Antwerpen verder studeren en koos er voor theorie (notenleer-harmonie-contrapunt-analyse) en natuurlijk koordirectie. Nadien werd dit verder aangevuld met een jaartje Conservatorium Maastricht.

Zo startte de eerste werkervaringen met het leiden van de klassen samenzang in de muziekacademies te Mortsel, Hemiksem en Deurne. Ook mocht ik een specialisatiecursus notenleer aan het Antwerps Conservatorium geven.  Daarnaast was ik betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse musiceerdagen en de samenzangprojecten van Jeugd en Muziek in de lagere scholen van Antwerpen en omgeving.

En natuurlijk dirigeren !  In de periode 1985-2010 bij Het gemengd St. Ceciliakoor Burcht, De Cappella Sancti Borromei, het Vocaal Ensemble Cantabo (verbonden aan de Sint-Pauluskerk) en het Koninklijke Familiakoor-Elsdonk.

Het strijkersensemble Ostinato uit Sint-Niklaas nodigde me meermaals uit als gastdirigent. Naast vele concerten realiseerden we samen een CD naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de broeders Alexianen te Boechout.

Ondertussen ontdekte ik dat lesgeven toch minder mijn ding was en opende in 1989 een unieke speciaalzaak ‘Praetorius’ voor klassieke CD's en partituren. In 1999 sloot ik deze winkelperiode succesvol af.                                                                                                                                                                                                Maar van toen af aan mocht ik als koorconsulent aan de slag bij Koorfederatie Vlaanderen, thans Koor&Stem !

Sindsdien mag ik me volledig inzetten voor het koorleven in Vlaanderen in al zijn facetten, en krijg ik kansen om geregeld naar het buitenland te trekken om er voeling te houden met het internationale koorleven, symposia bij te wonen, contacten te leggen met hedendaagse componisten.

Vandaag leid ik met ontzettend veel plezier reeds meer dan 20 jaren het Vrouwenkoor Sanseveria uit Duffel, meer dan 10 jaren het Philharmonisch Koor van Antwerpen en ook Mjoezik uit Kontich !